viernes, 11 de marzo de 2011

Tsunami in Japan

Japan is getroffen door een zeer zware aardbeving en een tsunami. De beving had een kracht van 8,9 op de schaal van Richter. Ook andere landen rondom de Grote Oceaan, zoals Indonesië, Taiwan en Rusland, houden rekening met tsunamigevaar. Volg hier live de ontwikkelingen.
11.45 uur: Nederlanders in getroffen gebied

Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zitten er vijftig Nederlanders in het getroffen gebied in Japan.
11.28 uur: Schade Taiwan valt mee

De eerste vloedgolven hebben Taiwan bereikt. Volgens Taiwanese meteorologische diensten is er geen schade.
11.22 uur: Meer doden

Ook de Japanse regering meldt nu een hoger aantal doden. Het officiële dodenaantal staat nu op 29.
11.16 uur: 'Sfeer is gecontroleerd angstig'

Documentairemaker Dirk Jan Roeleven (NTR) zit op Hawaï en beschrijft hoe die eilandengroep de tsunamiwaarschuwing beleeft. "De sfeer is gecontroleerd angstig. Ons hotel zit op 20 meter van de zee, maar ik zit wel op 8 hoog", vertelt hij in het Radio 1 Journaal.
11.03 uur: Kerncentrale in brand

Volgens een Japans persbureau staat in het noordoosten van Japan een kerncentrale in brand. Het Internationaal Atoomagentschap meldt dat de vier kerncentrales die het dichtst bij het getroffen gebied liggen, allemaal veilig zijn gesloten.
10.55 uur: '22 doden'

Japanse media melden dat er zeker 22 doden zijn gevallen. De Japanse regering houdt het voorlopig nog op 17 dodelijke slachtoffers.
10.51 uur: Vloedgolf nadert Filipijnen

Seismologen op de Filipijnen verwachten dat rond 11.00 uur Nederlandse tijd een vloedgolf de Filipijnsen kust zal bereiken. Bewoners van de kustgebieden wordt aangeraden zo diep mogelijk het land in te trekken.
10.23 uur: Kerncentrales stilgelegd

In het getroffen gebied is een aantal kerncentrales stilgelegd. Volgens de Japanse premier is er geen schade aan de centrales. Ooggetuigen in de stad Sendai, langs de noordoostkust, zeggen dat ze golven van tien meter hoog hebben gezien.
10.07 uur: 19 doden

Lokale Japanse media spreken over zeker 19 doden.
09.42 uur: Evacuaties

De Filipijnse regering roept duizenden mensen op de kustgebieden van het land te verlaten. Ook Hawaï en Tawain zijn begonnen met het evacueren van de laaggelegen gebieden.
09.15 uur: Meer doden

Een Japans lokaal radiostation meldt dat er tot nu toe vijf doden zijn gevallen. Ook zouden er veel gebouwen zijn ingestort.
08.56 uur: 8,9 op de schaal van Richter

Seismoloog van het KNMI Bernard Dost meldt op Radio 1 dat de beving een kracht had van 8,9 op de schaal van Richter. Daarmee is het de zwaarste beving in Japan in 140 jaar. Dost verwacht nog meer bevingen in het gebied. "Juist met een beving van meer dan 8 op de schaal van Richter verwacht je naschokken."
08.44 uur: Tsunamiwaarschuwing Grote Oceaan

Verschillende landen rondom de Grote Oceaan geven een tsunamiwaarschuwing af. Het gaat om onder andere Rusland, de Filipijnen en Indonesië. Ook Chili en Peru houden rekening met tsunamidreiging.
08.26 uur: Eerste dode

Ten oosten van Tokio zou een eerste dode zijn gevallen. Er wordt gevreesd voor veel doden en gewonden. Er trekt een enorme moddestroom door het Japanse platteland.
08.16 uur: Overstromingen

Uit het noordoosten van Japan komen berichten over grote overstromingen. Gebouwen, vrachtwagens en auto's worden meegesleurd door een grote modderstroom. Lokale media melden veel gewonden.
07.34 uur: 8,8 op de schaal van Richter

Volgens de Amerikaanse seismologische dienst heeft de beving een kracht van 8,8 op de schaal van Richter. Een tsunami heeft inmiddels het noorden van het eiland Honshu bereikt. De golf zou ongeveer 1 meter hoog zijn.
07.15 uur: Zware aardbeving Japan

Voor de kust van Japan heeft zich een zware aardbeving voorgedaan. De Japanse meteorologische dienst meldt een beving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter. De autoriteiten geven een tsunamiwaarschuwing af.

No hay comentarios:

Publicar un comentario